Veszprém Balaton Európa Kultúrális Fővárosa 2023. hírek, információk, programok

Magyar Falu Program

Friss hírek, tájékoztatók


Közérdekű információk PDF


Balatonrendes Facebook oldalda


Online ügyintézés


Balatonrendes Önkormányzat ügyfélfogadása


Település-rendezési terv


Letölthető nyomtatványok


ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ


Balatonrendes, a Balaton legkisebb települése

------------------------------------------------------------------------
 

A mi kis falunk Balatonredes a Balaton északi partján - Badacsony és Révfülöp között - helyezkedik el. A 71-es főút átszeli a községet, így közlekedési szempontból nagyon kedvező a település fekvése. A Rendesi-hegy lábán ez az apró, bájos kis falu lágy lankával szalad a Balatonnak és kúszik a csúcs felé.

Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes

A község a római kortól bizonyítottan lakott volt. Balatonrendes napsütötte lejtői már a Római Birodalom obsitos katonáit is letelepedésre késztette. A Tepécs-hegyi kőbánya felé vezető út jobb oldalán római kori villák maradványait találták. Habár kövön kívül itt soha nem bányásztak semmit, Próbus római császár mégis kincses bányának tartotta a vidéket, kötelezővé téve a szőlőtermesztést.

A honfoglalás után Balatonrendes a fejedelmi törzs szállás-birtoka volt. A hegyoldalban megtelepülő magyarok számára a szőlő, a tóban szép számban fellelhető halak, a part szélében megbúvó kövér nádasok és az állattartás jelentették a megélhetést a középkor zivataros századaiban.

A település középkori kialakulását jelzi, hogy a "Rendes" falunév első írásos említése 1328-ból való. Az elmúlt századok során a népesség többször cserélődött, a békesség a törökök kiűzésével köszöntött be. Ezután a község fejlődésnek indult, 1755-től már iskolája is volt.

Az 1783. évi katonai térképen a mai falumag már látható a jelenlegi úthálózattal együtt. Az első népszámlálási értékkel bíró adat szerint 1851-ben a falu lakossága 208 fő volt, amely szinte napjainkig változatlan. Balatonrendes a legkisebb vízparti település a Balaton partján.

A község 1961-ig normál életét élte, területe a Burnót patakig tartott, majd 1963-ban hozzácsatolták Ábrahámhegyet és Kisörspusztát. A község nevét 1977-ben Ábrahámhegyre változtatták. Balatonrendes teljes önállóságát 1991-ben érte el, azóta fejlődése töretlen.

A községben felelevenedtek a régi népszokások, így minden év június utolsó hét végéjén megrendezésre kerül a Péter Pál napi búcsú és falu napok, valamint októberben a rendkívül látványos szüreti felvonulás.

A falu építészeti emlékei a templom, félkupolával fedett hatszögű, külső fallal záródó szentéllyel, ívelten kialakított hajótérrel, hozzá épített toronnyal. Az orgona faszerkezetű építményen áll. A sekrestye újabb toldalék épület.

Balatonrendesi templom Balatonrendesi templom Balatonrendesi templom

A harangtorony, mely kétszintes, kőből épült, gazdag vakolat elemekkel díszített. A földszinten boltozott térlefedéssel, az oldalfalak fülkékkel tagozottak. A második szinten indul a tetőszerkezet, illetve a harangtartó ácsszerkezet, míg a sisak falazott, vakolt.

A község címerét 1997. június 29-én avatta fel a település. A címerben lévő szimbólumok fő motívumát a szőlő- és borkultúra adja. A pajzsláb kékje a benne úszó hallal a helybeli ősöknek állít emléket, hiszen a lakosság elsődleges megélhetési forrását a halászat jelentette. Balatonrendes lakóinak vallásosságát a község műemlék harangtornyának stilizált képe szimbolizálja.

Remélem, hogy e bemutató alapján személyesen is megismerkednek a mi kis varázslatos falunkkal és egy Rendesi-hegyen való séta alkalmával a felejthetetlen élményt nyújtó, Balatonra nyíló, csodálatos panorámával.

 

 
Magyar nyelvű oldal Deutschsprachige Seite Balatonrendes