Veszprém Balaton Európa Kultúrális Fővárosa 2023. hírek, információk, programok

Magyar Falu Program

Szüreti Mulatság 2023.09.23. Változás!!!


Friss hírek, tájékoztatók


Közérdekű információk PDF


Balatonrendes Facebook oldalda


Online ügyintézés


Balatonrendes Önkormányzat ügyfélfogadása


Település-rendezési terv


Letölthető nyomtatványok


ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ


Balatonrendes, a Balaton legkisebb települése

------------------------------------------------------------------------
 

A mi kis falunk Balatonredes a Balaton északi partján - Badacsony és Révfülöp között - helyezkedik el. A 71-es főút átszeli a községet, így közlekedési szempontból nagyon kedvező a település fekvése. A Rendesi-hegy lábán ez az apró, bájos kis falu lágy lankával szalad a Balatonnak és kúszik a csúcs felé.

Balatonrendes Balatonrendes Balatonrendes

A község a római kortól bizonyítottan lakott volt. Balatonrendes napsütötte lejtői már a Római Birodalom obsitos katonáit is letelepedésre késztette. A Tepécs-hegyi kőbánya felé vezető út jobb oldalán római kori villák maradványait találták. Habár kövön kívül itt soha nem bányásztak semmit, Próbus római császár mégis kincses bányának tartotta a vidéket, kötelezővé téve a szőlőtermesztést.

A honfoglalás után Balatonrendes a fejedelmi törzs szállás-birtoka volt. A hegyoldalban megtelepülő magyarok számára a szőlő, a tóban szép számban fellelhető halak, a part szélében megbúvó kövér nádasok és az állattartás jelentették a megélhetést a középkor zivataros századaiban.

A település középkori kialakulását jelzi, hogy a "Rendes" falunév első írásos említése 1328-ból való. Az elmúlt századok során a népesség többször cserélődött, a békesség a törökök kiűzésével köszöntött be. Ezután a község fejlődésnek indult, 1755-től már iskolája is volt.

Az 1783. évi katonai térképen a mai falumag már látható a jelenlegi úthálózattal együtt. Az első népszámlálási értékkel bíró adat szerint 1851-ben a falu lakossága 208 fő volt, amely szinte napjainkig változatlan. Balatonrendes a legkisebb vízparti település a Balaton partján.

A község 1961-ig normál életét élte, területe a Burnót patakig tartott, majd 1963-ban hozzácsatolták Ábrahámhegyet és Kisörspusztát. A község nevét 1977-ben Ábrahámhegyre változtatták. Balatonrendes teljes önállóságát 1991-ben érte el, azóta fejlődése töretlen.

A községben felelevenedtek a régi népszokások, így minden év június utolsó hét végéjén megrendezésre kerül a Péter Pál napi búcsú és falu napok, valamint októberben a rendkívül látványos szüreti felvonulás.

A falu építészeti emlékei a templom, félkupolával fedett hatszögű, külső fallal záródó szentéllyel, ívelten kialakított hajótérrel, hozzá épített toronnyal. Az orgona faszerkezetű építményen áll. A sekrestye újabb toldalék épület.

Balatonrendesi templom Balatonrendesi templom Balatonrendesi templom

A harangtorony, mely kétszintes, kőből épült, gazdag vakolat elemekkel díszített. A földszinten boltozott térlefedéssel, az oldalfalak fülkékkel tagozottak. A második szinten indul a tetőszerkezet, illetve a harangtartó ácsszerkezet, míg a sisak falazott, vakolt.

A község címerét 1997. június 29-én avatta fel a település. A címerben lévő szimbólumok fő motívumát a szőlő- és borkultúra adja. A pajzsláb kékje a benne úszó hallal a helybeli ősöknek állít emléket, hiszen a lakosság elsődleges megélhetési forrását a halászat jelentette. Balatonrendes lakóinak vallásosságát a község műemlék harangtornyának stilizált képe szimbolizálja.

Remélem, hogy e bemutató alapján személyesen is megismerkednek a mi kis varázslatos falunkkal és egy Rendesi-hegyen való séta alkalmával a felejthetetlen élményt nyújtó, Balatonra nyíló, csodálatos panorámával.

 

 
Magyar nyelvű oldal Deutschsprachige Seite Balatonrendes