Érett szilva minden lepotyog,
kondérokban lekvár rotyog,
Gyengül a nap sárga fénye,
elszárad a levél széle.
Kiégett sok rigó-torok,
csordulnak az őszi borok,
lehullik a mogyoró,
szól az őszi susogó.
/Veres Csilla: Őszi susogó/
Felhívás
Az első Balatonrendesi lekvárfőző verseny lebonyolítása:
Leadási határidő:
2009. október 9-én, pénteken 14-19 óra között
2009. október 10-én, szombaton 9-10 óra között az Önkormányzat könyvtárában.
Leadáskor mindenki megkapja a borítékot a tájékoztatóval.
A zsűri tagjai a kóstolást az Önkormányzat könyvtárában végzik, 2009. október 10-én 11 órától 12 óráig.
Eredményhírdetés és lekvárok elárverezése: 13 óra 30-kor.
A díjakat átadja: Takács Ferenc polgármester
Az árverésen befolyt összeget Balatonrendes 206 éves kápolnájának felújítására fordítjuk.
Főzzünk egészséges illatos valódi házi lekvárt!
Sok ízletes zöldség gyümölcs terem kertjeinkben, falunkat védő erdőinkben, a réteken. Illatozik már a bodza, érik az eper, zöldellnek a fűszer és gyógynövények, elkezdődhet a befőzés!
Ennek apropóján meghirdetjük az
Első balatonrendesi Lekvárfőző Versenyt
Egész nyáron készülhet mindenki rá! Ha van idő, ötlet, no meg hozzávaló, régi és új receptek mérhetik össze ízeiket. Fedezze fel ízesítésre kertje kincseit is! Feltételünk, hogy alapanyagnak csak magyar gyümölcsöket, vagy zöldségeket használjanak. Egy versenyző többféle lekvárral, dzsemmel is indulhat. A versenyre benevezett minden lekvárból két üveg készüljön. Egy 7 dl-es Egy 1 dl-es Az üvegeket fel kell címkézni, de CSAK a lekvár fajtáját, megnevezését kell ráírni. A kisebbiket kóstolja a zsűri. A nagyobbik ( 7 dl) üveg aukcióban vesz részt, elárverezzük a szüreti mulatságunk keretében. Az ebből befolyt összeget jótékony célra fordítjuk, melynek részleteit a szüreti felvonulás előtt ismertetjük. Leadási Határidő: 2009. október 9-én, pénteken 14-19 óra között az Önkormányzat épületében.
A verseny menete:
A lekvárok leadásakor minden versenyző húz egy borítékot. Annyi borítékot húz ahányféle lekvárral (dzsemmel) indul a versenyen. Minden boríték egy üres névkártyát és egyforma 4 számot tartalmaz. A borítékokban található 4 szám közül: egyik számot a nagy üvegre, másikat a kis üvegre harmadikat a boríték külső oldalára kell ragasztania negyediket megtartja magának azonosítás céljából. A névkártyára ráírja az induló a saját nevét, és beteszi a borítékba melyre, már ráragasztotta az egyik számát, lezárja, és a ládába bedobja azt. A ládát csak a zsűri döntése után bontjuk fel, ezután azonosítjuk a nyerteseket.
A Zsűri elnöke:
László György Executive Chef és Szaktanácsadó a Danubius Szállodalánc konyhaművészeti szaktanácsadója
Izgalmas nyeremények!
Az első 3 nyertes receptjét a verseny után Balatonrendes internetes honlapján és a Rendesi lapban is megjelentetjük.
Szponzorok:
Balatonrendesi Önkormányzat
Csiki Katalin és Csiki Tibor
Zánkai Ifjúsági Centrum, Bogó Ágnes ügyvezető igazgató
Arany Kaviár étterem Budapest, Molnár Attila tulajdonos
DIVEX Búvár Szakáruház Budapest Molnár Csilla tulajdonos
Kuti Pincészet Kuti István tulajdonos
Szervező:
Rozmaring ág Balatonrendes jövőéért egyesület Szabó Jolán elnök
Elérhetőség és további felvilágosítás: 06 30 2024347, (06) 87 464138
Ízelítőül pár kép az eseményről...
|